Μάθε την ιστορία γύρω από την Αγία Κόρη. Περπάτησε στα χνάρια της και νιώσε την αύρα της στον χώρο που έζησε. Ακολούθησε το μονοπάτι προς τους ομώνυμους καταρράκτες. Κάνε μια δροσιστική βουτιά στα κρυστάλλινα νερά τους και απόλαυσε τον καφέ σου κάτω από τη σκιά των δέντρων. Επισκέψου τα ερείπια της Παλαιάς Βροντούς και θαύμασε τη θέα από την εντυπωσιακό μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Ήρθε η ώρα για μια γευστική εμπειρία σε οικογενειακό οινοποιείο.
Μάθε και αυτό:
Σύμφωνα με τον μύθο, η Αγία Κόρη έζησε κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας σε κάποιο από τα χωριά της Ηπείρου, επί της εποχής του τυράννου της Ηπείρου Αλή πασά (1788 – 1822 μ.Χ.). Ο Τούρκος Αγάς την ήθελε για το χαρέμι του και έδωσε εντολή σε ένα απόσπασμα να την οδηγήσουν σε εκείνον. Κάποιος όμως από το απόσπασμα ελληνικής καταγωγής, πρόλαβε και την ειδοποίησε. Όμως η κοπέλα ήταν αφιερωμένη στο Θεό και αρνήθηκε να υποκύψει στη σκλαβιά και την ατίμωση. Πήρε μαζί της το εικόνισμα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας και χάθηκε μέσα στα βουνά.
Μετά από πολλές κακουχίες έφθασε στον Όλυμπο, βρίσκοντας καταφύγιο στην περιοχή δίπλα στο εξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας στην παλαιά Βροντού. Υπάρχει πιθανότητα να τη βοήθησαν να φτάσει ως εκεί Ηπειρώτες ξυλουργοί, οι οποίοι πήγαιναν κάθε χειμώνα από τα χωριά της Ηπείρου στον Όλυμπο για να δουλέψουν ως υλοτόμοι . Ο Αλή πάσας που κατασκόπευε τα πάντα, πληροφορήθηκε ότι βρισκόταν κρυμμένη στη Βροντού και έστειλε ανθρώπους του για να την πιάσουν.
Κυνηγημένη η αγία Κόρη έφυγε στο τελευταίο της καταφύγιο, στη βαθιά χαράδρα. Εκεί απέφυγε να πλησιάζει ανθρώπους από το φόβο μήπως ανακαλύψουν το καταφύγιό της. Κατά το διάστημα της παραμονής της ανακάλυψε μία σπηλιά όπου και κρυβόταν. Τρεφόταν με ρίζες και κράνα και ότι άλλο έβρισκε μπροστά της, επιλέγοντας να απαρνηθεί τα εγκόσμια και να ζήσει με εγκράτεια και αγνότητα.
Πολλοί από τους βοσκούς την πλησίαζαν και της έδιναν τροφή, αλλά εκείνη κρατούσε μυστική την ταυτότητά της και την μαρτυρική ιστορία της. Δεν είναι γνωστό πόσα χρόνια έζησε πριν πεθάνει από τις κακουχίες και τις στερήσεις.
Μετά από καιρό οι κάτοικοι τη βρήκαν νεκρή μέσα στη ρεματιά, στον τόπο όπου σήμερα είναι το εκκλησάκι και το αγίασμα της και την έθαψαν στον ίδιο τόπο κοντά στη σπηλιά όπου κρυβόταν.
Αναχωρούμε στις 08.00 από Θεσσαλονίκη με προορισμό την Αγία Κόρη Ολύμπου.
Φτάνουμε στην είσοδο που οδηγεί μετά από 169 σκαλιά στην εκκλησία και στο σπήλαιο της Αγίας Κόρης
Μετά από μικρή πεζοπορία φτάνουμε στους εντυπωσιακούς καταρράκτες όπου και θα απολαύσουμε τα δροσερά νερά και το τοπίο. Ήρθε η ώρα να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε ενα φλιτζάνι καφέ.
Μετά την αναζωογονητική μας βουτιά στους όμορφους καταρράκτες και αφού απολαύσουμε τον καφέ μας, θα πεζοπορήσουμε για λίγο μέχρι να φτάσουμε ξανά στο βαν και θα αναχωρήσουμε για το εντυπωσιακό μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, που είναι χτισμένο σε βράχο, στο χείλος του γκρεμού. Η παρουσία του συνθέτει μια εξαιρετικά όμορφη και μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του Ολύμπου.
Η επόμενη στάση μας είναι στον εγκαταλελειμμένο οικισμό της Παλιάς Βροντούς, όπου θα εξερευνήσουμε τα ερείπια και θα επισκεφτούμε το διατηρητέο μνημείο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.
Επόμενος προορισμός είναι το χωριό Ράχη. Εκει θα επισκεφτούμε το οικογενειακό οινοποιείο για να δοκιμάσουμε βραβευμένες ετικέτες κρασιών συνοδευόμενες από εκλεκτές τοπικές γεύσεις, μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο.
Έχοντας γεμίσει με όμορφες εικόνες και εμπειρίες από αυτή την ημερήσια εκδρομή στον Όλυμπο, αναχωρούμε το απόγευμα για τη Θεσσαλονίκη